Login Cyclos
LETS Apeldoorn, vele handen

 

Handleiding Cyclos


Wat je allemaal met Cyclos kunt, uitleg voor nieuwe gebruikers

Deelnemers van LETS Apeldoorn kunnen in dit programma zoeken naar personen, producten en diensten en betalingen verrichten na een succesvolle transactie.

Alle persoonlijke informatie komt terecht in een persoonlijk profiel. Je kunt dit profiel updaten zodat andere deelnemers jou kunnen vinden, en advertenties plaatsen voor goederen of diensten die je vraagt of aanbiedt. 
Je kunt betalingen doen, waarna de API  direct worden overgemaakt naar de rekening van de ontvanger (de verkoper). Bij een meer serieuze transactie is het mogelijk om een factuur te sturen die eerst door de andere deelnemer moet worden geaccepteerd voordat de API worden overgeboekt. Alle transacties zijn zichtbaar in je persoonlijke rekeningoverzicht. 
Ieder lid kan referenties (= beoordelingen) over een andere deelnemer in het programma invoeren. Deze referenties zijn zichtbaar voor alle deelnemers. 
De systeembeheerder kan algemene nieuwsberichten naar alle deelnemers sturen (zichtbaar op de Home-pagina in deze software), maar ook persoonlijke boodschappen en waarschuwingen naar een individuele deelnemer, indien dit nodig is.

Aanpassen van je persoonlijk profiel


Je kunt het beste beginnen met het aanpassen van je persoonlijk profiel (Menu: Persoonlijk > Profiel). Het profiel is de plek waar alle persoonlijke informatie terecht komt. Ook de andere deelnemers hebben toegang tot deze informatie. Mocht je dit geen prettig idee vinden, dan kun je een aantal velden van je profiel afschermen (verbergen) zodat de andere deelnemers deze informatie niet meer zien wanneer ze je profiel bekijken. In je persoonlijk profiel kun je ook je wachtwoord wijzigen. Wees voorzichtig met je wachtwoord. Jij bent namelijk de enige die jouw wachtwoord weet. Ook de systeembeheerder weet je wachtwoord niet. 

Ben je het kwijt of vergeten? Stuur dan een mailtje aan de helpdesk. De Cyclosbeheerder verstrekt je dan een nieuwe wachtwoord.
 

Rekeningoverzicht bekijken


Ga naar de pagina rekeningoverzicht (Menu: Rekening > Rekeningoverzicht) om te zien hoeveel eenheden je op je rekening hebt staan. Op deze pagina kun je ook je betalingsoverzicht vinden.




Adverteren van producten en diensten


Voor vraag of aanbod van producten en diensten kun je een advertentie plaatsen (Menu: Persoonlijk > Advertenties). Als je het maximaal toegestane aantal advertenties bereikt (30) krijg je een melding dat je eerst één of meer oude advertenties moet verwijderen. 
Let op! Als het invoeren van je advertentie langer duurt dan 10 minuten wordt je door de beveiliging uitgelogd en ben je je tekst kwijt! Om te voorkomen dat je zo je tekst kwijt raakt is het beter om je tekst eerst in een teksverwerker samen te stellen en dan met knippen en plakken in de advertentie te plaatsen. Gebruik duidelijke taal en uitgebreide omschrijvingen, dan zul je sneller resultaat boeken. Wanneer je er niet uitkomt, vraag dan advies. Wij helpen je graag!
 

Zoeken naar deelnemers of producten & diensten

Om te zoeken naar andere deelnemers of advertenties ga je naar Menu: Zoeken > Deelnemers of naar Menu: Zoeken > Producten & diensten. Je kunt hier verschillende zoekvelden invullen. Er is geen sprake van verplichte invoer. Probeer eerst te zoeken op één trefwoord. Indien dit teveel zoekresultaten oplevert is het mogelijk om de selectie te verfijnen met de extra zoekopties in de "uitgebreid" functie. 
TIP: Heel handig is het venster “zoek alleen sinds”; hier kan je bijvoorbeeld alleen de advertenties selecteren die de laatste 1, 2 of 3 dagen/weken/maanden zijn geplaatst. 
TIP: Je kunt alle advertenties die je hebt geselecteerd ook in een overzichtelijk venster krijgen en doorlezen door op het 'print-icoontje' (rechts bovenin je scherm) te klikken. Hierdoor opent zich een nieuw venster waarin je alle advertenties in één keer kunt overzien (met je pijltjestoets kan je dan door het hele venster 'scrollen'). Als je dit vervolgens ook nog zou willen printen, dan kan dat, maar hoeft uiteraard niet. De printknop zit helemaal onderaan het venster.


 

Persoonlijke rapporten


Naast de informatie in het profiel, geeft het systeem nog wat aanvullende informatie over deelnemers zoals: de aanmaakdatum van een rekening, verschillende transactiestatistieken en nog wat aanvullende rekeninginformatie. Je kunt je eigen persoonlijke statistieken bekijken via Persoonlijk > Statistieken. Je kunt ook de activiteiten van andere deelnemers bekijken. Dit doe je door op Bekijk persoonlijke stats. te klikken op de profielpagina van de betreffende deelnemer. Het kan zijn dat daarbij sommige gegevens niet getoond worden, afhankelijk van de keuze van de administratie om bepaalde gegevens verborgen te houden. 


 

Toevoegen deelnemers aan je contactenlijst


Normaal gesproken begint een uitwisseling met een andere deelnemer (een e-mail, betaling, referentie, etc.) op de persoonlijke profielpagina van die andere deelnemer. Deze pagina bereik je normaal gesproken via de zoekpagina. Als je veel zaken met dezelfde deelnemer doet, dan kun je hem of haar toevoegen aan je persoonlijke contactenlijst. Dit doe je door op de persoonlijke pagina van de betreffende deelnemer Voeg toe aan contactenlijst aan te klikken. 
Vanuit je contactenlijst (Menu: Persoonlijk > Contacten kun je vervolgens rechtstreeks een e-mail sturen aan een contact, zijn/haar profiel openen en andere acties doen. Als je in je contactenlijst op het Wijzig-icoon klikt, kun je aanvullende informatie over een deelnemer toevoegen. Deze informatie is alleen zichtbaar voor jou. Met het Wis-icoon (rood kruis) verwijder je een deelnemer uit je contactenlijst. 


 

Betalingen verrichten en facturen verzenden


Betalen doe je door Nieuwe betaling te selecteren op de profiel-pagina van de deelnemer aan wie je wilt betalen. Zodra je op OK klikt, worden de eenheden direct van jouw rekening naar de rekening van de ontvanger overgeboekt. De transactie wordt zichtbaar in het betalingsoverzicht van beide deelnemers; bij de afzender (betaler) in het rood met een minteken (-), en bij de ontvanger in het blauw met een plusteken (+).

Een andere manier om een betaling te verrichten is om een factuur (verzoek om betaling) naar een andere deelnemer te sturen. Dit is een meer zakelijke manier van betalingen verrichten.Om een factuur te sturen selecteer je Verzend factuur op de profiel-pagina van de gewenste deelnemer. Er opent dan een scherm waarin je een bedrag en een omschrijving kunt invoeren. Zodra je op OK klikt is de factuur bij jouw facturen zichtbaar als Uitgaande factuur. 
De andere deelnemer ontvangt op zijn beurt een bericht dat er een Nieuwe factuur is ontvangen. Alleen als de ontvanger de factuur accepteert, worden de eenheden van de ene naar de andere rekening overgemaakt. 
Wijst de ontvanger de factuur af door op Weiger te klikken, dan wordt er geen betaling uitgevoerd. Beide deelnemers krijgen hiervan een melding.
 Het is ook mogelijk om een factuur te sturen aan een systeemrekening. Bijvoorbeeld een factuur aan de stichtingsrekening voor werk gedaan voor de stichting. De administrateur heeft een overzicht van deze facturen en kan de betaling doen (door de factuur te accepteren).
 De administrateur kan ook een factuur sturen aan een lid vanaf een systeemrekening. Facturen van en naar systeemrekeningen verschijnen net als gewone facturen in de pagina Menu: Rekening > Facturen. Het enige verschil is dat facturen van systeemrekeningen niet kunnen worden geweigerd. Bij eventuele onduidelijkheid kan contact worden opgenomen met de administratie. Bij Menu: Persoonlijk > Statistieken kun je de totaalbedragen vinden van al je inkomende en uitgaande facturen. 
Behalve een betaling doen aan een deelnemer, kun je ook een betaling doen aan de organisatie (naar een "systeemrekening"). Dit kan via Menu: Rekening > Systeembetalingen. Het werkt verder hetzelfde als betalingen aan deelnemers. Het enige verschil is dat je nu een betalingstype moet aangeven. 


 

Bekijken en toevoegen van referenties 


Omdat je veelal zaken doet met mensen die je niet kent, kan het handig zijn om vooraf een indruk te krijgen van de ervaringen die andere deelnemers met een lid hebben gehad. 
Dit is mogelijk met het referentiesysteem. Een referentie is een uiting van tevredenheid (of ontevredenheid) die gegeven wordt door een deelnemer aan een andere deelnemer. Door op de profielpagina van een deelnemer referenties te selecteren, kun je alle referenties bekijken die andere deelnemers over deze deelnemer hebben achtergelaten. Op deze pagina kun je ook je eigen referentie voor deze deelnemer maken of aanpassen. Je kan aan iedere deelnemer maar één referentie geven. Als je een nieuwere ervaring met een deelnemer hebt, dan kun je je oude referentie aanpassen. 
Je kunt bij een referentie kiezen uit 5 opties. Bij iedere referentie hoort ook een omschrijving:
Algemeen
Je hebt een algemene opmerking over deze deelnemer.
Kwaliteit
Je hebt een opmerking over de kwaliteit van een dienst of product dat je hebt afgenomen.
Kosten
Je hebt een opmerking over de kosten van een dienst of product dat je hebt afgenomen.
Efficiency
Je hebt een opmerking over de efficiency van een dienst of product dat je hebt afgenomen.
Afspraak
Je hebt een opmerking over de afspraak(-en) die je hebt gemaakt met deze deelnemer.
Als je een referentie aan een deelnemer toevoegt is het aanbevelenswaardig om bij beschrijving een korte toelichting op je referentie te geven. 
Via de pagina Persoonlijk > Referenties kun je alle referenties die op jou betrekking hebben bekijken: zowel de referenties die anderen aan jou hebben gegeven, als de referenties die jij zelf hebt gegeven. 


 

Uitloggen

Wanneer je klaar bent, dan kun je het beste het systeem te verlaten door op Menu: Logout te klikken. Indien je niet uitlogt, dan is dat een veiligheidsrisico voor je rekening. Het is zelfs mogelijk dat iemand jouw rekening kaapt als je een publieke computer gebruikt en niet uitlogt.
Auteur: Jan Prins    (23-9-2009)